Workshop Autotechniek 21 oktober 2017

Zaterdag 21 oktober kregen we een workshop van Carel bij de garage waar hij al jaren werkt.
We waren met een flinke club mensen met veel dames die net als ik meer willen weten om hun dierbare auto te onderhouden. Janine en Viola hadden lekkers mee genomen voor Carel en zijn team, attent dames!
We begonnen eerst met een kopje koffie of thee en daarna begon het echte werk.

Jolanda heeft de auto achter het pand opgestart met de accukabels en hulpaccu. Hoe moet je een band verwisselen (let op niet in iedere auto zit een reserve band) Viola ging dit proberen en ze deed het prima! Let op dat je nooit met je benen of hoofd onder de auto komt dit uit veiligheid en zorg dat de wielbouten vlak bij elkaar liggen zodat je ze niet kwijt raakt. Carel had erg veel tips die ik helaas niet allemaal zal onthouden maar dit waren een paar hele belangrijke. 1 zorg voor je eigen veiligheid op straat. Zorg dat je bij de bouten kan komen en draai deze maar half los. Dan pas de auto omhoog krikken met de klok mee. Dan pas maak je alle bouten los en haal je de band eraf. Gewoon band wegrollen en niet tillen. De andere band kan er nu op. Meer info kun je opzoeken op internet of vragen aan Carel.

Marjolein heeft olie niveau gecontroleerd en als laatste heeft ze ook de startkabels weer op de accu gezet om hem op te starten zodat hij weer naar buiten kon.
Ik heb de bandenspanning gecontroleerd.
Toen hebben we even gepauzeerd met koffie, thee of chocolademelk (lekker was weer lang geleden voor mij) en een koek.
Carel liet allerlei onderdelen zien o.a. stuur- en gordijn-air bag, tankvlotter/brandstofpomp, multiriem en spanrol, gordelspanner en distributieriem.
Hij heeft ook 2 op het oog dezelfde lampjes laten zien die toch verschillend zijn en remblokken, 1 met heel weinig remvoering de andere waar helemaal niets meer op zat. Dan krijg je ijzer op ijzer en dan zijn ze echt versleten.

De tijd vloog om en voor we het wisten was het vijf uur.
Buiten iedereen gedag gezegd en toen ben ik met Carel weer naar zijn huis gereden. Hennie en Renee kwamen ook.
Eigenlijk wou ik thuis eten maar ik was zo overgehaald om daar lekker een frietje te eten (morgen maar weer gezonde hap) en toen toch maar gebleven. Frietjes en snacks waren lekker en belangrijkste was gezellig met de heren.

Carel bedankt voor alle tips en uitleg (en voor mail info achteraf) en voor een gezellige middag.


Loes


Naar verhalen overzicht