Bezoek boerderij (Boerenlandwinkel en koffieboerderij) 4 februari 2017

Vandaag stond er een bezoek aan de boerderij gepland op de agenda, welnu een heerlijke Hollandse activiteit.
Voorafgaande aan het bezoek had Viola, [de organisator van deze activiteit ] nog een heerlijke wandeling in de omgeving van Streefkerk / Brandwijk uitgezocht voor ons, bij slecht weer zou hij niet doorgaan maar de weergoden waren ons goed gezind, dus wij konden heerlijk wandelen.
Nadat iedereen die mee zou wandelen was gearriveerd gingen we op weg, een mooi natuurgebied genaamd De Donkse Laagten.
Onderweg was een mooie molen te zien, Broekmolen was de naam, het is een Wipmolen die dient voor het bemalen van de polder Streefkerk en Polderbroek, helaas was hij niet inbedrijf, er zijn wel mogelijkheden om deze molen te bezoeken alleen zal dat waarschijnlijk in de zomer zijn en nu niet helaas.
Een stuk verder gewandeld was er een particuliere Eendenkooi, een stuk land ingericht om eenden te vangen, dit gebeurd met voer en met lokeenden, ze komen dan in een soort van tunnel die stopt in een kooi, deze worden vangpijpen genoemd.
Het gezegde 'de pijp uitgaan' vindt hier zijn oorsprong.
Hoe het verder gaat met de gevangen eenden weet ik niet maar ik vermoed dat ze in een ander gebied weer vrijgelaten worden..
Onder het wandelen was het wel frisjes en op de terugweg naar de auto hadden we een beetje regen in de rug dus daar hadden we niet zoveel last van, en juist op tijd waren we terug bij de auto want toen ging het harder regenen.
Een heel mooi natuurgebied om zeker nog een keer terug te keren ofwel in de winter met sneeuw of in de zomer.
Vanaf de parkeerplaats met de auto naar de boerderij, dit via mooie landwegen, onderweg nog twee witte ooievaars gezien, hele mooi vogels.
De boerderij word bewoond en geregeld door een neef van Viola, eerst heerlijk wat gedronken in de boerderijwinkel.
Daarna met de boer [Arie - Nijs], het bedrijf rondgewandeld, door de stallen, hoe het reilen en zeilen op de boerderij allemaal werkt, het voeren, schoonmaken van de stallen, melken, kalveren worden nu het hele jaar door geboren zodat het voor de boer makkelijker is en dat ze niet allemaal in 1 keer komen wat natuurlijk extra werk met zich meebrengt.
Soms blijven de kalfjes op de boerderij en andere worden weer verkocht, soms gaan er ook dieren naar de slacht, het vlees word dan in de winkel verkocht en natuurlijk ook voor eigen gebruik.
In de nieuwe stal staan de meeste koeien al te wachten om gemolken te worden maar ze moeten nog even wachten, met moderne middelen word de stalvloer schoongeveegd en voer verdeeld.
Ook kregen we de melktank te zien en hoe het opslagproces helemaal werkt.
Verder kregen we ook nog een boekwerk te zien waar allerlei soorten stieren in stonden met het ras en wat er allemaal bij kom kijken, zoals lichaamsbouw.
Zo kon er gekozen worden wat voor eventuele voortplanting er mogelijk was, dit gaat tegenwoordig kunstmatig dus hoeft er geen stier meer aanwezig te zijn..
Nu brak ook de tijd aan dat er gemolken moest worden, de dames stonden al te wachten en liepen netjes de ruimte in en gingen netjes op een rijtje staan, de melkmachine werd aangesloten en ging zijn werk doen, via een digitaal schermpje was te zien hoeveel liter melk er uit kwam, dit was best wel verschillend maar de ene dag geven ze meer melk dan de andere dag, dit is ook afhankelijk van het voer wat ze eten.
Nu was het helaas tijd om afscheid te nemen van de boer en na hem bedankt te hebben voor de rondleiding zijn we terug gegaan naar de winkel waar een aantal nog wat inkopen hebben gedaan, er was genoeg te koop waaronder natuurlijk de melkproducten maar ook groente en sappen.
Daarna afscheid te hebben genomen van iedereen zijn er een aantal nog wezen wokken in Papendrecht en dat was wat ik gehoord heb ook gezellig.

Het was een heerlijke wandeling en een mooi bezoek aan de boerderij.
Viola bedankt voor het organiseren van deze activiteit.


Carel


Naar verhalen overzicht