Nationaal Militair museum 25 november 2017

Op zaterdag 25 November 2017 stond het bezoek gepland van Friends 4 Fun aan het Militair museum in Soest.
Helaas waren er maar een paar aanmeldingen voor het museumbezoek.
Op de dag zelf werd ik al bijtijds gebeld door de organisator van de activiteit dat ze flink ziek in bed lag helaas, Beterschap Sabine.
Omdat we al online een kaartje hadden gekocht ben ik toch samen met Susan naar Soest gereden.
Voor de ingang van het museum staat een Leopard 1V gevechtstank, welnu die is voor mij heel bekend, heb daar in mijn diensttijd aan mogen sleutelen en ook rijden, dat rijden met een tank is toch wel heel bijzonder kan ik je vertellen.
De eerste foto's waren dus al gemaakt.
Eerst lekker een lunch gedaan in het restaurant van het museum, vanuit het restaurant had je al een mooie kijk op het museum binnen en buiten.
Buiten staan grote vliegtuigen en militaire voertuigen verspreid over het terrein.
Er zijn ook diverse wandelroutes door het gebied waar wij helaas niet aan toe zijn gekomen, volgende keer maar meer tijd indelen voor een bezoek.
Het museum staat op de plaats waar tot 2003 het militaire vliegveld was gevestigd, Nu heb ik daar vlak bij in Soesterberg op de kazerne een lange periode gewoond [hemelsbreed 500 meter].
Daar kwamen de vliegtuigen en straaljagers dag en nacht over, het geluid was flink hard en kwam er één aan dat stopte je even met praten en was het vliegtuig verder weg ging je weer verder.
Daar heb ik niemand horen klagen over vliegtuiggeluid.
Na de lunch het museum in gewandeld, daar staat, hangt heel erg veel, gevechtstank en alle soorten en maten vliegtuigen, helikopters, voertuigen, koetsen, hondenkarren.
Ook een geraamte van een tank die op een schietbaan heeft gestaan vol met beschadigingen en gaten van de granaten en kogels die daar in de loop van de jaren op afgevuurd zijn.
Klik maar eens op www.nmm.nl/ontdek/gebouw-arsenaal.
In het museum bevind zich in totaal aan 5000 jaar militaire geschiedenis, heel mooi allemaal. Er waren ook ruimtes met uniformen, wapens en munitie.
Ook waren er enkele mogelijkheden of actief bezig te zijn, zo heeft Susan nog een stukje paard gereden en konden we zien hoe een radar werkt met geluidsgolven.
Halverwege de middag heeft Esmé zich bij ons aangesloten en zijn we gezamenlijk verder door het museum gegaan.
Gezellig ook buiten langs de opgestelde wapens en vliegtuigen gewandeld en als afsluiter met de lift naar de uitkijktoren die uitzicht geeft op het hele terrein, ook zagen we in de verte Utrecht liggen en was de zendmast in IJsselstein goed zichtbaar.
Helaas werd kort daarna omgeroepen dat het museum ging sluiten.
Al met al vond ik het een heel interessant museum, voor herhaling vatbaar en dan ook het buitenterrein bezichtigen.
Sabine bedankt voor het organiseren en jammer dat je er niet bij kon zijn.


Carel


Naar verhalen overzicht