Workshop parfum maken 18 februari 2017

Pompelmoes, sandelhout, gardenia of lavendel? Niet alleen smaken verschillen, hoe je geuren ervaart net zo goed! Op zaterdag 18 februari namen Annouck, Jessica, Eva, Loes, Viola en Janine deel aan de workshop 'natuurlijk parfum maken'.

Rick en Jopie Hagenaars van de Groene Geur ontvingen ons hartelijk in hun woning in Haaren. In de serre stonden de ingrediŽnten al klaar voor de twee onderdelen van de workshop: een bodylotion maken ťn een eau de toilette maken.

We begonnen bij de basis: bepalen wat voor geuren bij ons past. Dat is afhankelijk van je eigen smaak en persoonlijkheid, maar ook van je gemoedstoestand en zelfs van het seizoen. Dus mochten we onze neus testen door te ruiken aan drie etherische oliŽn per geurgroep. Tussendoor diende een bus met losse koffie als 'neutralisator' om onze neuzen weer even te resetten. Dat was wel nodig, want al snel duizelde het ons van de geuren!

De Groene Geur werkt met vier geurgroepen:

  1. Frisse, citrusgeuren (zoals pompelmoes, groene appel, neroli of oranjebloesem)
  2. Houtige, kruidige geuren (zoals sandelhout, rozemarijn, ceder)
  3. OriŽntaalse geuren (zoals gardenia, cocos en roos)
  4. Bloemengeuren (zoals levendel, lelietjes van dalen, sering)

De oliŽn zijn allemaal 'enkelvoudige' geuren en ruiken dus heel sterk. Normaal gesproken worden deze altijd in combinatie gebruikt. Deze geurtest maakte gelijk duidelijk dat iedereen inderdaad van andere geuren houdt. Waar sommigen bij 'sandelhout' (ik kende deze geur niet) gelijk riepen 'heerlijk', vond ik dit ... stinken. Bij andere geuren riepen we 'sauna' of 'toiletverfrisser'. Ja, geuren roepen emoties en herinneringen op...

Toen duidelijk was waar ieders voorkeur lag, gingen we aan de slag met het maken van onze persoonlijke bodylotion. Hiervoor mengden we diverse ingrediŽnten (rozenwater, kruidenolie, verdikkingsmiddel, conserveermiddel) door elkaar om een fijn smeerseltje te maken. Dit moest verwarmd worden om alles goed met elkaar te mixen. Daarna volgde het belangrijkste deel: de eigen geur maken door 10 druppels etherische olie naar keuze toe te voegen. Niet alle geuren gaan goed samen: aan de hand van een speciale geurenkaart kon je zien wat je wel en niet kon combineren. Aan mijn bodylotion voegde ik (na een zorgvuldig ruikrondje langs alle mogelijkheden) uiteindelijk sinaasappel, ananas en honing toe. Een zoetig/frisse combinatie waarnaar ik inmiddels al een paar dagen ruik :)

Tijd voor een pauze aan de eettafel met sap en koekjes, allemaal perfect verzorgd door Rick en Jopie. De serre kon even 'luchten' voor de tweede ronde: de eau de toilette. Dit proces was iets makkelijker en sneller, want hiervoor hoefden we niets warm te maken. De ingrediŽnten bestaan simpelweg uit alcohol, rozenwater en 'fixateur'. Ook hierbij was het 't belangrijkste om je eigen combinatie van geuren samen te stellen. De eau de toilette kan uit veel verschillende geuren bestaan, minstens 3 maar sommigen mixten wel 6 of 7 geuren met elkaar. Hierbij kwam een extra element, namelijk de mix van basis-, midden- en topnoten. Een basisgeur blijft het langste hangen, een topgeur is vluchtig. Alleen topgeuren zou een eau de toilette te snel doen 'vervliegen'.

Weer volgde een uitgebreid geurrondje waarbij iedereen met de neus aan de flesjes hing (zie de foto's...). Een leuk gezicht. Mijn eigen combinatie bestond uit benzoŽ (ook daar had ik nog nooit eerder van gehoord) als basisgeur, aangevuld met kokos (middengeur) en de topgeuren citroen, amandel en meloen. Mijn smaak bleek een stuk 'zoeter' dan die andere dames. Uiteraard roken we uitgebreid aan elkaars flesjes, maar was iedereen het meest blij met de eigen geur. Nog even geduld hebben, want na 3 weken is alles pas goed met elkaar gemixt en kun je het gaan gebruiken.

Mocht een van ons bij de komende activiteit heerlijk geuren, dat weten jullie in elk geval waar dit vandaan komt...

Met dank aan Annouck voor de organisatie.


Janine


Naar verhalen overzicht