Workshop stroopwafels maken en stadswandeling 25 maart 2017

Op deze zonnige zaterdag 25 maart gingen we, nadat we Annouck bij een wegrestaurant hadden opgepikt, op weg naar Gouda. Janine, de organisatrice, had een wijk aangewezen waar we gratis konden parkeren. Dus wij als echte Nederlanders naar deze plek gereden. Daar aangekomen zagen we John en Mariska waarmee we gezamenlijk 20 minuten gingen lopen naar onze verzamellocatie met enige hulp van onze eigen Rob-Rob.

De groep was compleet en we gingen bij Siroop(?)wafelbakkerij Van Vliet rechtstreeks naar de bakkerij-afdeling. Daar vertelde de bakker over het familiebedrijf, de ingrediënten, de knisper in de siroopwafel en over het bakproces zelf. Van Vliet maakt al meer dan 100 jaar met vakmanschap de enige echte Goudse Siroopwafel. Het geheim van de smid zit hem in de kaneel die in de siroop gaat ipv in de wafel en natuurlijk de knisper die verkregen wordt door gekneusde basterdsuiker of onopgeloste kristalsuiker toe te voegen aan de siroop, samen met de suikerstroop, de roomboter, de bruine basterdsuiker, de witte basterdsuiker, het zout en de kaneel. De productieband werd aangezet zonder product en de bakker legde uit wat er in elke stap plaatsvond. Dus deeg op wafelijzer, platdrukken (mbv afstandhouders), bakken (30 seconden), opensnijden met ijzerdraadje, bovenste wafel eraf zuigen, siroop op onderste wafel spuiten, wafel weer erop leggen en aandrukken, door ijzerdetector (ivm schoonmaken van bakplaat met staalborstel), en handmatig inpakken in toefzak met sluitclip.

In een ruimte naast de productiebakkerij konden we dan toch zelf aan de slag met het bakken van de wafel. Wat deeg op de hand-wafelijzer, dichtdrukken, even wachten…. En weer openen. Met spatel de extra grote wafel van het ijzer halen en met ‘n mes opensnijden. Vervolgens met pollepel dikke stroop op de wafel smeren, dichtklappen, in een papieren zakje stoppen en lekker opsmikkelen terwijl hij nog warm is. Verser kan niet, toch?

Nadat iedereen een wafel gebakken en gegeten had konden we nog een drankje drinken in de naastgelegen tearoom. Dit was inclusief, dus we gingen aan drie grote tafels zitten, nog bijkomend van de grote siroopwafel die we net verorberd hadden. Dat drankje bleek een mini High Tea te zijn met een etagère met allerlei lekkere zoete siroopwafelvariaties…. We kregen zelfs een siroopwafellikeurtje aangeboden. We hebben maar gevraagd om een doggie-bag zodat we al dit lekkers wat over was mee naar huis konden nemen, want onze maagjes zaten behoorlijk vol.

Het was al snel tijd om bij het stadhuis te verzamelen om de gids te ontmoeten. Deze leidde ons rond door kleine, smalle steegjes en idyllische hofjes. Hij nam ons mee naar verschillende onbekende, maar daarom niet minder mooie plekken van Gouda. De Goudse binnenstad telt nog steeds een groot aantal stegen, de ene nog smaller dan de ander, waar vaak verrassende verhalen achter zitten. Daarnaast kent de stad enkele fraaie hofjes en poortjes. Deze beschutte plekjes vormen een oase van rust in de drukke stad. Ook liepen we langs de haven, waar de eigenaar van een antiek houten schip onze nieuwsgierige vragen hierover beantwoorde. De wandeling zou eigenlijk maar 1 uur duren, maar door de interessante en enthousiaste verhalen van onze gids en de vragen van de Friends liep onze rondleiding toch wat uit. Maar dat was geen probleem want het was een leuke rondleiding.

Na deze interessante middag gingen we met een grote groep Friends eten bij een Mexicaans restaurant in het centrum van Gouda.

Janine, bedankt voor de goede organisatie van deze interessante middag


Maaike


Naar verhalen overzicht