Rondleiding Huis Bartolotti & stadswandeling 21 juli 2018

We spraken af op een zonnige zaterdagmiddag in de binnenstad van Amsterdam. Dit keer deelden we onze gids met de 'concurrent', zodat we het minimaal aantal deelnemers hadden voor de rondleiding door het grachtenhuis Bartolotti. Rond 1617 is dit huis gebouwd voor een van de rijkste Amsterdammers in die tijd. Hij had de mazzel dat hij een groot kapitaal had gerfd van zijn kinderloze aangetrouwde oom.

Schoorsteen beeld 'Paulus on Malta' in Hendrick de Keyser kamer Rococo marmeren fontein in tuinhuis Keuken in huis Bartolotti

Je ging met de gids terug de tijd in: donkere muurbekleding, plafondschilderingen, bedstedes en marmeren elementen. In de achtertuin aansluitend aan de keuken vertelde de gids verder over de Vereniging Hendrick de Keyser en dronken we rustig ons kopje thee of koffie op. De vereniging zet zich in voor 17de-eeuwse architectuur en historische gebouwen van de middeleeuwen tot de 20ste eeuw. Dit thema had ook de hierop volgende stadswandeling.

Achterzijde huis Bartolotti, luisterend naar de gids

Knuffelcrimineel en verdwenen huisnummers
We werden opgewacht door twee gidsen die ons een gedeelte van de binnenstad hebben laten zien. We zagen waar de knuffelcrimineel heeft gewoond en waarom er vroeger huisnummers 'spontaan' zijn verdwenen in de Jordaan.

Veel woningen bestonden eind 19de-eeuw uit n kamer waarin een heel gezin moest leven. Er was nog geen rioolaansluiting. Ik kan mij dit zo niet voorstellen, maar je wist niet beter denk ik dan maar. Gelukkig werden uiteindelijk veel (achter) huizen of "krotten" onbewoonbaar verklaard, onteigend en gesloopt. De huisnummers zijn nooit aangepast. En van de stadsgidsen kon met veel woorden en veel vakjargon vertellen over alles wat hij zag. Leuk om te zien maar met die hitte soms lastig om mij altijd bij de les te houden.

Goed opletten en luisteren
Gelukkig waren we met een kleine groep, toch konden de stadsgidsen in hun enthousiasme soms niet wachten tot we compleet waren. Zo werd ons verteld dat sommige panden naar voren hevelen. Een constructiefout of bewuste keuze? Niemand weet precies hoe het zit, er zijn verschillende scenario's denkbaar. Maar fijn om te weten dat we er veilig langs konden lopen en een aantal historische panden konden bewonderen. Dit waren voornamelijk de panden die opgekocht waren door de Vereniging Hendrick de Keyser. Hendrick was de beeldhouwer van het grafmonument van Willem van Oranje en bouwmeester van tal van gebouwen in Amsterdam.

Uitzicht op gracht Amesterdam tijdens wandelroute

Pietje koopt hoge schoenen
Janine en Loes werden ingezet als persoonlijk assistent toen een van de gidsen aan de hand van een actuele plattegrond van de binnenstad de achterliggende ideen en plannen over de grachtengordel ging vertellen. De toeristen liepen regelmatig dwars door de groep heen, maar dat hoort ook wel een beetje bij Amsterdam. Gewoon doen waar je zin in hebt. Ach, is iets voor te zeggen. Ik kom er na al die jaren nog steeds graag. Wil je de volgorde onthouden van de grachten in de richting naar de binnenstad? Onthoud dan: "Pietje Koopt Hoge Schoenen". Prinsengracht, Keizerskracht, Herengracht, Singelgracht. De gids had ook een foute versie, maar die laat ik nu maar achterwege.

Ik heb veel gezien en gehoord, het was heerlijk weer en ik was in goed en gezellig gezelschap. Al kom ik wel met enige regelmaat in Amsterdam, een stadswandeling mt gids is echt een aanrader. Dit smaakt naar meer.


Conny