Bonbons maken - OLALACHOCOLA10 november 2018

Op zondag 10 november om 2 uur 's middags melden 7 F4F-ers zich bij Olalachocola in Breda. De echte chocolade liefhebbers binnen F4F waren hierdoor direct ontmaskerd; Annouck, Debby, Hennie, Jolanda, Rob, Susan en Monique.

Bij binnenkomst kwam de heerlijke chocolade geur je direct te gemoed. De winkel lag vol met ambachtelijk handgemaakte bonbons, repen, slagroomtruffels en duidelijk was te zien dat Sinterklaas weer in aantocht was. Maar uiteraard waren we hier niet om iets te kopen, maar om zelf bonbons te maken! Dus liep vrijwel iedereen bij binnenkomst direct door de winkel naar achteren om daar onze gastheer te ontmoeten.

Nadat een welkomstwoord, kregen we eerst uitleg over hoe chocolade gemaakt wordt en wat het verschil is tussen witte, melk en pure chocolade.

En toen moesten we aan de slag! Langs de muur stonden drie machines waarin witte, melk en pure chocolade in beweging werd gehouden. Allereerst mochten we met een spatel dunne strepen over onze vorm gieten; rechte lijnen, schuin of cirkels. Alles mocht. Uiteraard wel met één of twee van de chocolades waarmee we uiteindelijk niet onze bonbons wilden maken. Dus wilde je bijv. bonbons van pure chocolade, dan maakte je de strepen van witte en/of melkchocolade. Nadat iedereen klaar was en de chocolade al iets gestold was, mochten we onze vorm vullen met de chocolade van onze keuze.
Dat was nog een hele kunst om dat een beetje netjes te doen. Uit de kraan van de machine kwam een dikke stroom chocolade en we hadden al gauw door dat we de vorm met een rap tempo onder de straal door moesten halen om vervolgens met de spatel de chocolade te verdelen en glad te strijken. Ach ja, het ging niet altijd even netjes, maar dan had je daarna wel lekker veel chocolade aan je vingers zitten! ;-)
We moesten wel een beetje doorwerken, want de chocolade mocht niet te veel uitharden. Na een paar minuten moesten ze al weer op z'n kop op een trilrek om de chocolade weer uit de vorm te kloppen, zodat er een dun laagje achter bleef. Hierdoor ontstond er ruimte voor de vulling. Op de werkbank lagen spuitzakken met verschillende vullingen; hazelnoot, karamel, pistache, aardbei, etc. IJverig werden de vormen gevuld met al het lekkers.
Daarna gingen de vormen nog één keer onder de straal chocolade door en werd de chocolade weer met een spatel glad gestreken om de bonbons af te sluiten. Na een paar minuten in de koelkast konden de bonbons uit de vorm getikt worden.

En wat zagen onze bonbons er goed uit! Waarschijnlijk liep bij vele van ons het water al in de mond. Maar we hielden ons in en deden onze bonbons netjes in een mooi doosje.
Een aantal F4F-ers gingen daarna nog wat drinken in een plaatselijk café en andere gingen na deze smakelijk en gezellige middag weer op weg naar huis.

Monique, hartelijk bedankt voor de organisatie.


Jolanda