Fietsen langs de Linge. Van Enspijk naar Leerdam en terug 28 april 2018

Nadat we allemaal voorzien waren van een fiets zijn we de tocht begonnen. Allereerst een overtocht met de pont.

Dit gebied is gelegen in de Betuwe. Deze landelijke streek is voornamelijk bekend vanwege de fruitteelt en de vele bloeiende fruitboomgaarden langs de slingerende dijken van de rivier de Linge. Het landschap bestaat voornamelijk uit akkers, weilanden, bossen, lanen en grienden. Dit gebied kent een groen en halfopen landschap en bestaat uit talrijke bloemrijke gras- en hooilanden, fraaie populierenbossen en wilgengrienden.

We fietsten over de kronkelende dijken en paden met vele heuvels door een aantal leuke dorpjes. Naast de mooie omgeving keek ik vooral op van de vele soorten dieren op de vele weilanden zoals vele schapen met prachtige lammetjes, Lakenvelder koeien (met witte bies), herten, de zwanen in de rivier, mooie vogels die we tegen kwamen. Een hele tegenstelling met op ieder weiland hetzelfde ras koeien en soms wat paarden in Noord-Brabant.

In het mooie dorpje Acquoy hebben we wat gedronken op een terrasje. De bezienswaardigheden waren verder vooral de molens, de bunkers en het Fort in Asperen. Leerdam zag er ook gezellig uit met een mooie winkelstraat, wat terrasjes.

De fietstocht was best intensief door de vele heuvels die Hennie en Rob de minste energie kostten. Bij iedere heuvel begon Hennie te glunderen en was als eerste boven. Hoe deed hij dat? Toch handig die nieuwe technieken…

Een aantal hadden zich goed voorbereid door regenkleding mee te nemen maar we hadden het weer erg mee. Tijdens onze tocht zijn enkele druppels gevallen toen we op het terras zaten, gezellig te genieten van onze consumptie onder de parasols: timing. Het had geen dag later moeten zijn want dan hadden we die kleding zeker nodig gehad.

Voor mij was het leuke activiteit waar ik heb genoten van een mooie omgeving die voor mij nieuw was met vele bezienswaardigheden, waarover Loes steeds een toelichting gaf. Carel, Hennie, Janine, Jessica, Loes en Rob: leuk jullie weer gezien en gesproken te hebben. Kortom: een geslaagde middag. Bedankt Loes voor de organisatie.


Monique