Mariniersmuseum 21 oktober 2018

Vandaag, 21 oktober, gaan we met z'n tienen een bezoek brengen aan het mariniers museum in Rotterdam. Maar daar kunnen we natuurlijk niet met een lege maag aankomen dus gaan we eerst met een deel van de groep lunchen. Dat is gelijk een mooie gelegenheid om weer een beetje bij te kletsen want het is al weer even geleden dat ik een aantal F4F-ers heb gezien.

Na de lunch lopen we naar het museum waar Janine en Jorkos ook inmiddels zijn aangekomen. Het is nog even wachten op Loes die bij het Maritiem Museum stond (gaan we volgende keer naar toe Loes ?) waarna we naar binnen gaan. We krijgen uitleg dat we op de 3e (bovenste) verdieping moeten beginnen en dat de 1e verdieping voor kinderen is, nou we zullen wel eens zien of het kind in ons nog naar boven komt deze middag.

Op de 3e verdieping wordt de geschiedenis van de Mariniers tot en met nu beschreven. Het Korps Mariniers is opgericht in 1665 en heeft zicht vele jaren ingezet bij diverse oorlogen maar ook bij vredesoperaties en bij de bescherming van handelsschepen tegen piraterij. Er zijn diverse wapens en tenues tentoongesteld. Ook zijn er maquettes van strijdtonelen en schaalmodellen van oude oorlogsschepen maar ook van de hedendaagse fregatten. We kunnen de uitrusting van een marinier uitproberen, wat door een aantal F4F-ers natuurlijk wordt gedaan (en het was best zwaar) en we kunnen via een videoscherm een handelsschip beschermen tegen piraten door met een geweer schoten te lossen achter de boot van de piraten.

Op de 2e verdieping gaat het over het werk wat de mariniers hebben gedaan tijdens de 2e wereldoorlog en over de missie in Afghanistan. Heel indrukwekkend vind ik de film van Afghanistan waar 5 mariniers worden geïnterviewd die gewond zijn geraakt door een berm bom.

Natuurlijk lopen we ook nog even een rondje over de 1e verdieping maar de stormbaan laten we toch maar links liggen.

Al met al zijn we langer in het museum gebleven dat verwacht zodat we na het museum een restaurantje op zoeken om iets te drinken en bewaren we de wandeling voor een andere keer. Voordat ik weer naar huis ga loop ik met Jolanda, Carel en Hennie nog even door de Markthal waar ik nog nooit binnen ben geweest. Een leuk einde van een gezellige middag.

Carel bedankt voor de organisatie.


Susan