Royal Delft Experience 12 mei 2018

Het is zaterdag 12 mei, de dag dat we met F4F naar Delft gaan om te zien hoe ze het Delfts Blauwe Porselein maken. Zoals een deel van jullie weet is het thema in mijn toilet Delfts Blauw, dus hier moet ik natuurlijk bij zijn. We zijn met een klein groepje maar dat is zeker niet minder gezellig. Ik ga eerst met John en Mariska lunchen en lekker bijkletsen waarna we vervolgens op ons gemak in het zonnetje naar de Royal Delft Experience wandelen. Daar zit Carel ons al op te wachten, Viola kan er helaas niet bij zijn, dus we zijn compleet. Bij binnenkomst vertellen ze dat de film zo gaat beginnen, dus gaan we daar eerst naar toe. Het zijn twee films in verschillende ruimtes waar ze ons in een tijdmachine meenemen naar de ontstaansgeschiedenis van Delfts Blauw. Een film duurt nog geen 10 minuten en het wordt zeker niet op een saaie manier verteld, dus tot mijn verbazing vind ik het nu al boeiender dan ik had gedacht. De 2e film laat, ook weer in het kort en op een boeiende manier, het proces zien van het maken van een porseleinen vaas.
Na de film begint de tour, we hebben gekozen voor de audiotour en niet voor een gids zodat we op ons eigen tempo de diverse ruimtes kunnen bezoeken. In de eerst ruimte zit een werkneemster een bord te beschilderen. Het is vreemd te zien dat de verf zwart is, maar we weten inmiddels dat wanneer de borden weer in de oven zijn geweest de zwarte verf door een chemisch proces blauw kleurt, het Delfts Blauw. In de andere ruimtes zie we een diversiteit aan porselein, waaronder een bord voor ieder lid van de koninklijke familie die is gemaakt toen ze geboren zijn. Ook staat er een tulpenvaas piramide die, na later blijkt in de winkel, € 15.500 kost. Maar hij is wel ruim een meter hoog dus dan heb je ook wat . Aan het eind van de tour komen we in de "fabriek" waar alle mallen, en onbeschilderde vazen, borden, klompen etc. staan. Na ruim een uur eindigen we in de winkel, waar we ons laten verrassen door de enorme prijzen, die ik echter wel snap want ik weet nu hoelang het proces duurt en hoeveel werk het is om een vaas met de hand te beschilderen. Ik besluit echter toch maar geen bordje mee te nemen voor in mijn toilet.
Inmiddels zijn we wel wat dorstig geworden dus gaan we op het terras in de tuin nog iets drinken en natuurlijk napraten.
Het was een gezellige ontspannen middag. Viola, ondanks dat je er niet bij kon zijn, bedankt voor het organiseren. De lunch plek die je had uitgekozen (Huszar) was ook super dus mocht je nog eens in Delft komen kun je daar zeker gaan eten.


Susan