Workshop worstenbroodje maken 24 februari 2018

We hebben vandaag de activiteit worstenbroodjes maken gehad.
Eerst kregen we koffie en thee en uitleg wat er allemaal ging gebeuren door Bram.
Daarna moesten we onze handen wassen voor de hygiëne.

We kregen uitleg hoe het deeg gemaakt werd. Eerst werd de tarwebloem en zout erin gedaan en gemengd, daarna de verse gist met water en melk gemengd en er langzaam bij gegoten.
Dit werd 6 minuten gemengd daarna kreeg iedereen bolletje deeg van 50 gram.

Die moest je, als je rechts was, tegen de klok indraaien op de werkblad tot het een bolletje was.
Deze werd dan op een dienblad gelegd en moest een paar minuten rijzen.

In de tijd dat het deeg rees gingen we de gehakt met kruiden mengen met een vork.
Je kon kiezen tussen de basis kruiden. Dit was mosterd, peper, zout en nootmuskaat.
Dan had je nog de Provençaalse kruiden, Italiaanse kruiden, kerrie en paprika.
En nog Indische kruiden, sambal en of nog een andere kruid wilde.
Toen moest je met je vork 2 rollen maken voor tussen het deeg.

Je moest het gehakt eerst mengen met een vork en daarna 2 repen maken voor in het broodje.
Toen ging Bram uitleggen hoe je het deeg moest rollen om je gehakt ertussen te krijgen.

Eerst het bolletje 1 keer rollen en dan een kwart slag omdraaien en dan nog een keer rollen.
Daarna gehakt in midden leggen, zijkanten erom heen leggen, de flappen erover heen.
Toen moest je de worst gaan rollen met je hand, ligt erop drukken tot ongeveer 17 cm lang.
Daarna op de bakplaat leggen en met eigeel erover strijken.

Tweede manier was ook weer bolletje 1 keer rollen en omdraaien en weer rollen.
Gehakt ertussen dan moest je het deeg als een soort appelflap tegen elkaar aan duwen tot er geen gehakt meer uitstak. Dan rollen met je handen tot weer 17 cm lang en ook eigeel erover heen strijken. Deze techniek was omdat je dan niet eerst een hap met alleen maar deeg had.

Toen moest het broodje 60 minuten rijzen op kamer temperatuur.

Daarna gingen we van de overgebleven bolletjes zelf broodjes maken. Zoet of hartig mocht je zelf weten.
De ene ging een vlecht maken, de ander een krakeling, of iets anders leuks.
De hartige moest je met eigeel bestrijken en de zoete met kaneel suiker.
Toen deze een 20 minuten gerezen had ging het de oven in voor een kwartier.
In de tussentijd dat alles aan het bakken was gingen we wat drinken en of iets eten.

Aan het einde van de middag mochten je alles meenemen wat je gemaakt had.

Hierbij nog 1 ding en dat is de link waar je het recept vandaan kan krijgen.
deluncherij.nl/recept-worst

Heb een hele leuke en leerzame middag gehad, Dank je wel voor de organisatie Loes.


Sabine