Belasting & douane museum 15 december 2019

Op 15 december is het tijd om eens wat meer te weten te komen over de belasting en douane. Dus brengen we met negen enthousiaste friends een bezoek aan het Belasting en Douane museum in Rotterdam. Eerst gaan we natuurlijk even iets eten in het restaurant van de Kunsthal. Dat is ook gelijk een mooie gelegenheid om bij te kletsen want daar heb je in het museum minder tijd voor.

Na een prima lunch wandelen we naar het museum waar het erg rustig is, we kunnen overal dus goed bij. We beginnen met de tentoonstelling over geld, wie wordt daar nu niet nieuwsgierig van? Wist je dat het eerst muntgeld stamt uit 650 voor Christus uit het gebied wat nu Turkije is? Ik in ieder geval niet. Zo doorlopen we de hele geschiedenis vanaf ruilhandel tot nu het contactloos betalen. Er zijn oude munten te bewonderen, diverse spaarpotten, maar ook papiergeld van oud tot nieuw. Heel interessant. Ook kunnen we proberen drie euromunten te herkennen alleen door te voelen. Dat valt nog niet mee.

Belastingmuseum op en naast muntenstoel gek op geld

Op de volgende etage leren we meer over de douane. Zo werden er vroeger hele andere zaken gesmokkeld dan tegenwoordig. Na de tweede wereldoorlog bijvoorbeeld is er miljoenen verdiend met het smokkelen van boter van Nederland naar België omdat het daar veel duurder was. We zien ook een aantal culturele smokkelwaar die in beslag genomen zijn en nog steeds naar de rechtmatige eigenaar in het buitenland terug moet, maar ja wie is dat? Tot die tijd wordt het in het museum tentoongesteld. Ik doe een interactief spel waarin je diverse vragen moet beantwoorden over de grenzen in Europa. Best nog lastig maar met hulp van Carel en Janine komt ik een heel eind. Ook staat er een Slikkerstoilet. Het toilet waar de bolletjeslikker naar toe moet om "de darmen te legen".

En tenslotte de etage over de belasting. Het begint met tol betalen in 900 maar al snel volgen accijnzen in 1100 en uiteindelijk hebben we in 1806 het eerste landelijke belasting. We leren het verschil tussen belasting ontduiken en belasting ontwijken. En we zien waar belasting op wordt geheven en waar het uiteindelijk weer aan wordt uitgegeven.

Na zo'n twee uur hebben we het museum bekeken en gaan we nog wat drinken in het café en napraten over wat we allemaal geleerd hebben. Een leerzaam, interessant en interactief museum wat zeker aan te raden is mocht je deze keer niet mee geweest zijn.

Carel bedankt voor de organisatie.


Susan