Natuurhistorisch museum 5 januari 2019

Op zaterdag 5 januari 2019 stond de eerste activiteit van Friends4Fun gepland, een bezoek aan "Een doodleuk museum" zoals zij zelf melden, dit is dus Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.
We waren met een leuk groepje deelnemers, bestaande uit Carel, John en Mariska, Susan, Maaike en Rob. Tevens was gastdeelnemer René voor de eerste keer erbij.
Het museum is gelegen in het Museumpark, vlakbij De Kunsthal. Deze laatste heeft een café waar we verzamelden. Iedereen was mooi op tijd aanwezig, en nadat we elkaar de beste wensen voor dit nieuwe jaar toewensten, was het tijd om in het café een lunch en warme drank tot ons te nemen. Tijd genoeg om gezellig de feestdagen te bespreken en hoe we het oud op nieuw beleefd hadden.
Susan had geďnformeerd naar de mogelijkheden van een rondleiding door Het Natuurhistorisch Museum, en om 13.30uur zou een kostenloze tour starten.
Nadat we naar de overzijde gelopen waren, wisselden we de e-tickets in of kochten enkelen ter plaatse een entreebewijs. Het wachten was op de gids, dus ondertussen bekeken we o.a. de wereldberoemde Dominomus, de Tweede Kamer muis, de IJS-ijsvogel en de McFlurry egel die in de entreehal te bezichtigen waren, waar we toch stonden te wachten. De "dode-dieren-met-een-verhaal" zijn een bijzondere attractie.
Om half twee stonden twee jonge medewerkers klaar om ons met enkele andere bezoekers mee te leiden door het museum. Als eerste liepen we naar een grote glazen aanbouw waar een enorm skelet van een potvis aan het hoge plafond hing. De 15 meter lange originele bottenverzameling was indrukwekkend, en door de uitleg van de gids werd helder hoe de evolutie van de potvissen was verlopen, aangezien er nog botjes te zien waren die vroeger een functie hadden gehad, en nu er maar onnodig in deze generatie zitten.
Vervolgens liepen we naar een grote zaal met rondom vitrines en in het midden opgezette dieren, en de basis van het gehele biodiversiteit: de allereerste levende cellen.
De rondleiding ging vanaf de spons als eencellige voorouder naar de vitrines met insecten, vogels en vele andere diertjes. Bij elke vitrine werd een interessante uitleg gegeven, en na drie kwartier kwam er een einde aan. Hierna gingen we zelf verder naar de eerste verdieping waar nog meer opgezette dieren waren, een tijdelijke tentoonstelling in een zaal was, en een voor ons niet interessante kinderzaal met interactieve spellen. In het open trappenhuis hing een neushoornkop met een groene neushoorn. dit bleek een kunststof replica te zijn omdat er ooit ingebroken was in dit museum waarbij de inbrekers de echte hoorn eraf gezaagd hadden voor de illegale handel in ivoor.
Terug naar de begane grond liepen we naar een grote zaal waar veel informatie en fossielen te vinden waren over vissen uit de Nederlandse bodem, de Noordzee en andere internationale wateren, denk aan 500 miljoen jaar oude haaientanden uit Zeeland, en wervels van een 18mtr reuzenhaai.
Na heel wat uren doorgebracht te hebben in dit verrassend interessante museum, gingen we met z'n allen het museum verlaten en liepen we met onze Rotterdam kenner René naar een kroegje in het centrum om daar samen de dag gezellig af te sluiten. Susan bedankt voor de organisatie! Het was een leuke start van het 22e nieuwe FriendsFun activiteitenjaar.


Rob