Tandemfietsen en rondleiding museum De Schilpen14 juli 2019

Vandaag staat er een sportief cultureel activiteit op de agenda. We gaan fietsen op een tandem. Lang geleden hebben we dat ook al eens gedaan met F4F en dat was hilarisch en leuk. Dus heb ik me opgegeven.

Als ik rond 12.40 uur aankom, zitten de anderen (Conny en René, Janine en Jorkos, gastdeelnemer René en vriendin Jill) nog op hun pannenkoek of ander eten te wachten. Ik heb alle tijd om iets te drinken. De tompoucen zien er apart uit met een groen laagje en die wil ik weleens proberen. Ik dus lekker aan de thee met tompouce en dat voelt raar. De laatsten zullen de eersten zijn.. Ik zit lekker te smullen, helemaal vergeten op de anderen te wachten, totdat eindelijk zij ook hun eten krijgen.

met tandemfiets langs water alles okeNa ons versnapering wordt het hoog tijd voor actie. Omdat we met z'n zevenen zijn, hebben we drie tandems en een 'gewone' fiets. Janine offert zich op om hierop te fietsen, zodat ze meteen de route kan aangeven. Jorkos en ik gaan als een speer, want dát moeten we even uitproberen... Je kan best snel op een tandem als je maar geen bochten hoeft te maken. In begin moeten we even kijken en is het spannend, want de noodbrug die we tegenkomen heeft verraderlijke bochten. Maar dat lukt iedereen. Als de route hierna langs het water blijkt te lopen, krijgen we klamme handjes, want de fietsstrook is kiezelig en heel smal. Het brede water rechts voelt erg dichtbij. Ik durf er niet naar te kijken. Oei oei oei.

Gelukkig kunnen we snel naar een veel breder pad oversteken want even later komen er al tegenliggers aan en afstappen is niet makkelijk met een tandem en stoppen ook niet! Ik geniet erg van de natuur en de plaatsjes zijn lieflijk. Als we bij een pontje komen, bekijken we of we die zullen nemen om iets om zullen fietsen. De pont gaat volgens het bord wel maar is nergens te zien... dus gaan we lekker fietsen. Precies op tijd kwamen we om 14.30 uur bij museum De Schilpen aan waar een rondleiding geboekt is.

Twee in ouderwetse kledij gestoken dames verwelkomen ons en weten ons van alles te vertellen over het mooie pand aan de 's-Herenstraat te Maasland. Binnen stap je letterlijk terug in de tijd van ca 1900. Het lijkt een groot gebouw maar eigenlijk zijn het drie gebouwtjes aan elkaar. Het voorhuis werd in 1845 een (kruideniers)winkel waar drie generaties Van den Berg in hebben gestaan. De dames vertellen wat er allemaal zoal te koop was in de winkel. Een erg breed assortiment met vooral lang houdbare waren, geen brood of melk bijvoorbeeld want daarmee kwam de bakker en de melkboer dagelijks aan huis. Ze lieten ook zien wat je vroeger allemaal kon kopen om je huishouden draaiende te houden, zoals zware gifspuiten om beestjes te doden en poetsspullen, van alles.

Kruidenierswinkel uit grootouderstijd rond 1900-1929 woonhuis achter winkel met keuken met pomp

In 1970 hield de laatste kruidenier er mee op en toen is het gerestaureerd (in periode 1981-1985) en museum geworden. Bijzonder is dat de laatste kruidenier tot 1970 de winkel in de oude staat van rond 1900-1929 heeft gelaten, dus van grootouderstijd. Zo zit er in het woonhuis achter de winkel nog een bedstede en een hele oude keuken met pomp, kachel en oude servieskast. Er is geen badkamer: de bewoners moesten zich in de keuken wassen en de kinderen gingen in de teil. De wc in heel lang in de tuin geweest, pas ruim na de tweede wereldoorlog is er een trekwc gekomen. Wij krijgen echt een goede indruk hoe een 'zondagse' kamer gebruikt werd. Hier stond de bedstede voor de ouders en baby. En dan ook de gewone kamer die veel zonniger is. Boven sliepen de winkelmeisjes. Onze fantasie wordt geprikkeld als we de lange onderbroeken zien die zij droegen en zelf maakten. Verder staan er op zolder werktuigen, een arrenslee en klompen. Achter het huis bevindt zich de voormalige feest en vergaderzaal Tavenu (Ter Aangename Verpozing En Nuttige Uitspanning) en dat gaf extra inkomsten. Hier werd jaren lang gefeest, vergaderd en toneel gespeeld.

Na dit allemaal gezien te hebben, inclusief een paard met koets van vroeger, gaan we naar de winkel terug waar je tegenwoordig oud-Hollandse snoep kunt kopen. Dat laten we ons geen twee keer zeggen...Iedereen heeft wat gekocht, van drop tot kaneelkussentjes, van boterbrokken tot stroopsoldaatjes, etc.

Na de dames bedankt te hebben, lopen we een heel klein rondje door Maasland. Hierna drinken we nog iets bij het café naast het museum, op het terras. De weg terug, we nemen nu de kortst mogelijke route, hebben we flinke wind tegen. Dit keer fiets ik alleen en moet ik hard trappen om de rest bij te houden... De fijne middag zit er op en na afscheid keert iedereen huiswaarts. Janine bedankt voor het organiseren!


Loes