Wijn- en Aspergeboerderij De Santspuy 25 mei 2019

Op een zonnige zaterdagochtend vertrok ik richting Etten-Leur. Met de belofte dat we asperges gingen eten, had ik erop gelet niet te veel te ontbijten.
Toen ik de kas binnenstapte waar het programma zou gaan starten, zag ik dat Rob, Maaike en Susan al waren gearriveerd. Ik zat amper een kwartier aan tafel toen de borden, met daarop een heerlijke kom aspergesoep en broodjes met aspergesalade, voor ons neus werden gezet. Met als toetje een plak appelcake met koffie of thee, werd de maaltijd afgesloten.
Nog nagenietend, konden we luisteren naar het verhaal van één van de vrijwilligers die ons enthousiast meenam naar het ontstaan van de Santspuy, waar in het aspergeseizoen van april t/m juni, de asperges worden gestoken. Een paar aspergefeitjes:
- de witte asperge heeft ook wel de bijnaam het witte goud.
- de perfecte asperge (de AA-klasse) heeft een omvang van 20-28 millimeter.
- Het oogsten van asperges, ofwel het steken van asperges, gebeurd met een soort van schoenlepel.

Naast velden voor asperges is er bij De Santspuy een wijngaard, voor eigen gemaakte wijn. Verder kun je er ook nog terecht voor likeur, advocaat en port.

aan tafel aspergeboerderij met aspergesoep en koffieNa een rondleiding, proeverij en het doen van inkopen in het winkeltje hebben we onszelf nog getrakteerd op een plak appelcake met koffie of thee.

Het was een heerlijke dag, bedankt Maaike voor de organisatie!


Annouck