Aviodrome 19 september 2020

F4F op aanvliegroute van Aviodrome, Fokker PH-OSI wenkt ons tegemoet
Spyker V2 tweedekker vliegtuig van hout en linnen in het Aviodrome
Zicht op cockpit van Lockheed L-749 Constellation ('Conny') in het Aviodrome
Deze activiteit stond al eerder op de agenda, maar ging toen vanwege Corona niet door.
In 1971 is het museum geopend in Schiphol, het hoofdgebouw was gebouwd in de vorm van een koepel. De collectie bleef in de jaren groeien, dus na verloop van tijd werd de koepel te klein en Schiphol had de grond nodig voor een andere bestemming. In 2003 is het museum verhuisd naar Lelystad Airport. Voor René en mij bijna een thuiswedstrijd.
Wat leuk, we zijn met 11 deelnemers. We gaan eerst wat drinken op het buitenterras met een lekker zonnetje erbij. De groep is te groot en splitst zich, we nemen tijdelijk afscheid van elkaar. Vanwege corona worden er helaas geen gidsen ingezet, ik vind dat wel jammer. Je hoort en ziet toch net iets meer. René rolt mij naar binnen en we starten bij de expositie '100 jaar luchtvaartgeschiedenis'. Op de site staat dat ze zeer rolstoelvriendelijk zijn, maar dat niet alles voor mij toegankelijk is. We gaan het meemaken. Ik heb een gebroken enkel, maar dat weerhoudt mij niet om niet mee te gaan.

Ik hoor van Carel dat een Amerikaans vliegtuig de bijnaam 'Connie' heeft. Grappig. De Lockheed L-749 Constellation van KLM heeft tot 1967 voor de Amerikaanse Luchtmacht gevlogen. Daarna deed zij dienst als sproeivliegtuig ter bescherming van gewassen.
Er staan in het museum meer dan 100 vliegtuigen, waaronder 'Tante Ju'. Het maakt mij nieuwsgierig. De Jurkers-52 is de meest gebouwde Europese transportvliegtuig uit de geschiedenis en is veelvuldig gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog (topsnelheid: 265 km/uur). Wat een grappige bijnaam.

Je kunt aan boord van een echte Boeing 747 Jumbo en naast de expositie kun je de 4D-film Skymania bekijken. Mogelijk ben ik erlangs gerold, maar deze heb ben ik niet tegengekomen. Ik zit tenslotte op een andere kijkhoogte. Buiten staat De Fokker 100, het grootste verkeersvliegtuig dat Fokker heeft gebouwd. Je kunt ook de nagebouwde nostalgische nood-verkeerstoren bezoeken die ooit op Schiphol heeft gestaan.

Aan het eind van de middag komen we weer samen op het buitenterras en bestellen een drankje. Een gedeelte van de groep gaat in de buurt samen een hapje eten. Wij gaan naar huis en nemen afscheid van de groep. Ik ben geen groot fan van vliegtuigen, maar ik vond het toch leuk om Aviodrome een keer te bezoeken en het belangrijkste: de andere F4F-ers weer te spreken.

Conny

Wijzend naar infobord bij ingang van de filmzaal 'connie's Comeback.jpg Vrolijk zwaaiend bovenaan de trap van het Dakota PH-TCB 'Flying Dutchman'.jpg