Workshop Bossche Bol Lol + wandeling den Bosch 15 februari 2020

Voor zaterdag 15 februari stond een Workshop Bossche Bollen op de agenda, natuurlijk in Den Bosch, bij Choco Loca. Van te voren kon je nog met een wandeling mee met Loes, de organisator, maar deze hebben Rob en ik overgeslagen. Loes vertelde dat ze een rondleiding heeft gegeven door een aantal wijken en natuurlijk het centrum met het station, waar ze m.b.v. foto's heeft verteld over het oude station van voor de tweede wereldoorlog. Verder veel langs voormalige kloosters, voormalige ziekenhuis, kazerne, kerken, hofjes en bioscoop gelopen.

We konden ook kiezen om twee bollen te decoreren, en daar hadden we wel oren naar. Omdat er op het laatste moment een deelnemer was afgevallen hebben we Carla meegevraagd, een vriendin van ons. Gelukkig was ze direct enthousiast en ook zij wilde twee bollen maken.

Bossche bol Choco-prins Zoete lieve GerritjeWe moesten om 14.00u verzamelen bij Zoete Lieve Gerritje, dus wij zoeken naar een café, maar het bleek alleen een tekst op een muur te zijn. Dus een dichtbij gelegen cafeetje ingedoken waar we op het terras genoten van een lekker bakkie koffie, want we waren een haf uur te vroeg. Al gauw zagen we John lopen die zich ook bij ons voegde. Na een poosje kwam de gastdeelnemer Tim erbij en even later Loes met Susan en Joris die een leuke wandeling achter de rug hadden.

Vanuit het terras zagen we op het verzamelpunt al twee vreemde figuren staan, met een groep andere mensen. Bleek dat de man met de kroon en het rode pak onze Choco-Prins was voor deze ludieke middag. Het bleek namelijk geen gewone workshop te zijn, maar een Bossche Bol LOL workshop.

Bossche bol lol Workshop samen aan tafel bij ChocoLocoEerst kregen we van onze Choco-Prins een rondleiding door Den Bosch waarbij het ontstaan van de Bossche Bol werd verklapt. Vervolgens begonnen we met het lied van Zoete Lieve Gerritje, waarbij we dan Friends 4 Fun invulde i.p.v. Gerritje. Verder deden we de klompendans en de Afrikaanse dans op straat, en als we weer verder liepen zongen we allemaal heel hoog lalalalala. Dus we trokken heel wat bekijks. Maar we deden gewoon mee, want ze kennen ons hier toch niet, behalve Loes dan....

Bij Choco Loca aangekomen moesten we helemaal naar boven waar een grote tafel voor acht personen gedekt stond. Eerst werd de liefdesthee ingeschonken en kon je diverse chocolaatjes proeven. Vervolgens kon je kiezen tussen een "drupske", een "slokske" of een "scheut" van de lokale borrel De Bossche Kneup die beetje naar Hopjes smaakte. Ik hoefde niet te rijden, dus ik nam een scheut samen met Joris, terwijl de rest voor een drupske ging.

De pure chocolade pellets werden gesmolten in een pannetje op een pitje op tafel, waarna er fondant in ging om het wat steviger te maken, zodat je een lekkere dikke laag op je bol kreeg. Daarna was het erin dopen met je lege soes. Tijdens het drogen hebben we nog de polonaise gelopen, twee trappen af en naar buiten, al zingend en zo weer terug naar boven. Daar gingen we de bollen versieren met bloemen, spikkels, smarties, karamel, hartjes en nog veel meer. Er zijn hele leuke creaties gemaakt. Na een wedstrijdje slagroom kloppen kwam het vullen van de bollen. En natuurlijk de prijsuitreiking van de drie mooiste bollen. De derde prijs was een schouderklopje voor John, de tweede prijs een knuffel voor gastdeelnemer Tim en de winnares Susan kreeg een choco-zoen van Choco Prins. Gefeliciteerd alle drie!
Na de groepsfoto kon je de bol lekker opeten of in een zakje meenemen naar huis, wat wij dan ook hebben gedaan.

Groepsfoto Resultaat showen van de Bossche bol Lol

Ook namens Carla en Rob wil ik Loes bedanken voor de organisatie en kunnen we terugkijken op een zeer gezellige, ludieke en lekkere middag in 's-Hertogenbosch.


Maaike