Rondvaart Spido Rotterdam 23 augustus 2020

Mooi lijnenspel bij artistieke Spido rondvaart boot
Gezelligheid binnen bij Spido rondvaart boot
Gedeukte containers aan waterkant gezien vanuit rondvaart Rotterdam
We gaan varen. Carel organiseert een rondvaart met de Spido door de haven van Rotterdam. We zijn vandaag met acht deelnemers. We krijgen een vaste plek toegewezen en uitleg over het eenrichtingsverkeer als je van je plek af wilt. Je kunt wel naar het bovendek, maar je mag niet terug naar je plek. We kiezen ervoor om als groep bij elkaar te blijven op het benedendek.

We zien veel en krijgen gelukkig ook veel te horen. Rotterdam heeft sinds 2005 niet meer de grootste haven van de wereld, deze positie is overgenomen door Shanghai. We staan nu op de zevende plek. We hebben nog wel de grootste haven- en industriecomplex van Europa. Dat is ook iets om trots op te zijn. De totale oppervlakte van het havengebied is ongeveer 13.000 hectare over een lengte van 40 kilometer. We zien nu maar een klein stukje, maar het geeft wel een goed beeld van de bedrijvigheid. Ongeveer 470 miljoen goederen of producten zijn overgebracht (overgezet). En in het afgelopen jaar zijn er ongeveer 30.000 schepen aangemeerd.

We bestellen wat drinken, kletsen wat en ondertussen kijken we naar de grote hoeveelheid containers en kranen. We varen langs een gebied die rond 1928 was ingericht voor quarantaine voor opvang van zeelieden, die besmet waren met gevaarlijke tropische ziekten. Er was binnen het omsloten terrein met hoge omheining o.a. een zusterhuis, ontsmettingsinrichting en chloorhuisje. Er ligt nu een strand, een ideaal oord voor rustzoekers.

Wekelijks meren er ook cruiseschepen aan. En hiervan is permanent 'gestrand'. De machinekamer van de Rotterdam SS is buiten gebruik, maar je kunt er terecht voor een lunch, diner en rondleiding. Dit voormalige schip is 228 meter lang en 51 meter hoog. Indrukwekkend. In 1959 maakte zij haar eerste reis naar New York.

Ik vond het een gezellige leerzame middag. De rondvaart had voor mij nog wel langer mogen duren.


Conny

Achterzijde rondvaartboot Rotterdam blik op kranen van het havengebied Zicht op maritiem erfgoed stoomschip Rotterdam hotel restaurant