Escher in het paleis 13 november 2022

Escher schilderij 'drie werelden' - fascinatie voor natuur en spiegelingen
Escher houtsnede 'lucht en water' - Bijna pronkstuk Nederland 2018
We hebben ons verzameld in het [winter]paleis aan het Lange Voorhout. Dit paleis werd koninklijk toen het werd in gebruik genomen door Koningin-Moeder Emma (moeder van koningin Wilhemina) Van dit paleis heeft een unieke parketvloer en mooie deuren en een mooie sjieke trap. Het heeft ook spectaculaire kroonluchter van Hans van Bentem maar daar kwamen we niet voor.

Escher is 124 jaar geleden geboren en werd ontdekt door Samuel Jessurun de Mesquita die les gaf in grafische technieken aan de school voor bouwkunde en sierende kunsten. Escher deed een studie bouwkunde maar wordt door Mesquita overgehaald om grafisch te tekenen. Escher houdt al van jonge leeftijd van tekenen en school interesseert hem niet. Na zijn school maakt Escher een aantal keren lange reizen naar ItaliŽ. Hij ontmoet daar zijn toekomstige Zwitserse vrouw en ze trouwen in 1924. Escher houdt enorm van de Italiaanse natuur en dat inspireert hem enorm. In het begin maakt hij veel houtsnede prenten met onderwerp de natuur, prenten van landschappen en steden. Hij is dan nog niet echt beroemd. Als hij van ItaliŽ naar Zwitserland verhuisd, i.v.m. fascisme in ItaliŽ, maakt de geÔsoleerde en koude omgeving Escher ongelukkig. Uiteindelijk verhuist hij en zijn gezin naar Brussel ( en later naar Baarn ). Daar inspireert de omgeving hem niet en daarom gaat hij fantasievolle landschappen maken . Na een bezoek aan Cordoba en Alhambra in Spanje stort hij zich op het maken vlakvullingen. Escher wordt uiteindelijk beroemd na 1951 om zijn onmogelijke en verbazingwekkende taferelen. Bij een deel van zijn beroemdste werken spelen wiskundige principes, vormen en ideeŽn een belangrijke rol terwijl hij zei dat hij niet goed was in wiskunde!

We hebben printen van houtsnedes gezien, meestal in 2 of 3 kleuren houtgravure en litho's. Bij litho maakt de techniek gebruik van de chemische eigenschappen van olie en water. Die willen zich niet mengen en hun onderlinge afstoting is de basis voor het drukken van een litho.

Zijn eerste werken waren dus vaak landschappen en daarna zagen we vaak bijzondere onmogelijke gebouwen of van vogels naar vissen of duivels en engelen. zie foto's

op de 2e etage leerde je kijken als Escher en hebben we een hele leuke groepsfoto gemaakt.

Escher houtsnede 'Pineta van Calvi - Corsicaanse landschap Escher onmogelijke kubus in 3d Vrolijke groepsfoto in Escher stijl verwonderlijke kamer