De Graaf Kaasboerderij 1 oktober 2022

Verschillende rassen koeien in de stal van de kaasboerderij
Op zaterdag 1 Oktober stond ons bezoek gepland aan de kaasboerderij voor een rondleiding en een boerenlunch.
We hadden afgesproken tussen half één en kwart voor één, ieder was er al net na half dus dat was mooi, daarna naar binnen via een leuk aangekleed boerderijwinkel met allerlei soorten kaas en verder wat je allemaal op een boerderij aan kunt treffen, ook naast de winkel buiten een grote automaat met luikjes waar je ook de boerderij producten kon kopen buiten de openingstijden.
Tijdens de Corona periode werd daar heel erg veel gebruik van gemaakt.
Binnen werden we verwelkomd en mochten we gelijk aanschuiven voor de boerenlunch met soep waar we heerlijk van hebben genoten.
Aan het eind van de lunch kwam boer Gerrit erbij zitten en begon zijn verhaal over de boerderij en het ontstaan ervan en het boeren vak waar hij heel fijn over kon vertellen, het zit al generaties in de familie en binnenkort als de boer en zijn vrouw verhuist zijn gaat de hele boerderij over naar hun zoon en schoondochter, natuurlijk zullen ze er nog vaak te vinden zijn ook omdat er altijd wel werk is te doen en hij vind het ook heel leuk om over de boerderij en zijn werk te vertellen dus de rondleidingen zullen er nog wel blijven. Het bedrijf is nu al gedeeltelijk ook in handen van de zoon, die is er nu elke dag en boer Gerrit heeft nu 3 dagen in de week een andere baan bij een proefboerderij in de buurt. Zijn vrouw regelt de boerderijwinkel en geeft ook rondleidingen.
Na ook een korte introductie film te hebben gezien over het maken van de kaas werd er gestart met de rondleiding.
De boer vond het heel fijn om te vertellen en vond het ook fijn dat we vragen stelden, eerst de kaasmaakruimte bezocht en daarna diversen stukjes kaas geproefd, welnu er zijn een paar Funners die een hele goed smaak hebben en de samenstelling van de soorten kaas goed hadden.
Daarna naar buiten toe en bij de schapen en kalfjes geweest. in de volgende schuur stonden de koeien, er staan hele grote tussen kan ik je zeggen, ook het eetpatroon en het grassoort en waarom het 1 keer in de maand van het veld gemaaid moet worden kwam ter sprake.
Tegenwoordig hebben de koeien een chip om de poot zitten en bij een soort van eet automaat kunnen ze 1 keer per dag droge brokken krijgen en eten, aangepast aan de hoeveelheid per koe, ook om minder verlies te hebben.
Ook bij de melk machine ging alles met de computer, natuurlijk nog wel zelf de melkautomaat aansluiten maar verder het aantal liters worden opgeslagen.
Later werd de rondleiding afgesloten in de boerderij winkel waar we nog wat konden kopen.
Bedankt Conny, René, Sabine en John voor jullie aanwezigheid, was gezellig.


Carel