Tentoonstelling over de Efteling 25 maart 2023

Op zaterdag 25 maart jl. stond het bezoek aan de tentoonstelling, ter ere van 70-jarige bestaan, op de activiteitenagenda. Dat de tentoonstelling een succes was had ik al vernomen in de media, maar bleek ook uit de ticketreservering, de grote getalen mensen aanwezig tijdens ons bezoek EN het groot aantal deelnemers aan deze activiteit.
Ik en de deelnemende friends hadden allemaal dezelfde mening: "een prachtige ervaring waarin wij ons allen herkenden." Dit natuurlijk omdat je zowel als kind, volwassene als senior naar de Efteling blijft gaan. Terugblik: Herkenbaar, maar zeer bijzonder doordat deze een kijkje achter de schermen geeft van de zeventig jaar geschiedenis van de Efteling met zowel vele bekende objecten, als nog nooit tentoongestelde unieke objecten, zoals correspondentie o.a. uit 1952 over het ontstaan van het Sprookjesbos, dat ooit is opgericht om het barre bestaan van arme Brabantse gezinnen op te vrolijken. Originele tekeningen van Anton Pieck en de technische vondsten van Peter Reijnders In mini-documentaires ziet de bezoeker Eftelingmedewerkers aan het werk. Voor het eerst heeft een filmploeg van zo dichtbij een kijkje achter de schermen gekregen. Zo kijken zij over de schouders van hoofdontwerper Sander de Bruijn in zijn werkkamer. Uit de tijdslijn blijkt ook aandacht voor de veranderende samenleving o.a. discussies over de in het najaar van 2021 verwijderde attractie Monsieur Cannibale.

Vervolgens een wandeling door de mooie Bossche binnenstad naar het restaurant voor de lunch waaruit bleek dat dit zijn naam ('t Opkikkertje), eer aan deed gezien er hier overal prachtige kikkerbeeldjes te bewonderen waren, waardoor voor ons de Efteling-tentoonstelling nog niet geheel was afgesloten.. Na een heerlijke lunch hebben wij de activiteit afgesloten.

Annouck, Carel, John en Mariska, Loes, Rob en Maaike en Sabine: leuk dat jullie erbij waren en voor allemaal tot snel weer.


Grt., Monique
Groepsfoto Eftelingmuseum knus tussen Pardoes en Pardijn