Workshop verf gooien 20 mei 2023

Verfgooien aandachtig blazen met rietje
Verfgooien op oefenpapier eerste spetterlaag blues
Verfgooien op canvas doek kleurrijk lijnenspel onderlaag
Ik heb zin om met iets te gooien. Boos of kwaad? Nee, joh. Niets kapot gooien, maar lekker buiten de lijntjes werken. Niet te veel nadenken, gewoon doen. Het wordt gevraagd voor een workshop. Ik ben benieuwd en meld mij aan.

We spreken zaterdagmiddag af in een fabriek in Woerden. We zijn met vijf deelnemers. Er is een aparte ruimte om je om te kleden. Op zoek naar de juiste maat kleurrijke oude schoenen in het rek. Een bijpassende overall aan, plastic handschoenen aan en vervolgens richting de feestelijke ruimte. We zijn zeker niet de eerste kunstenaars die zich hier hebben uitgeleefd.

We proberen een aantal verschillende technieken uit. Gooi een balletje, laat de verf druppelen of kies gebruik bijvoorbeeld een afwasborstel voor spetters. Waarom ook niet? Gooi je canvas op de grond en draai deze direct om zijn as. Dat geeft een leuk speels effect. Goed mikken hoor met zo'n balletje! Misschien vindt de persoon naast je het minder fijn om een verfbal in zijn of haar nek te krijgen. We kijken elkaar lachend aan.

Na de uitleg oefenen we op een stuk karton. Vervolgens kiezen we een canvas van 40 x 50 cm. Iedereen kiest een plek en gaat aan de slag. Ik probeer van alles uit. Niet alles werkt goed. Te waterig of het balletje raakt net het doek. Andere kleuren dan maar. Rondom hangen ter inspiratie voorbeelden aan de muur. Je krijgt toch nooit een mooi figuur of strakke lijnen. Laat dat los. Dat doe ik dan ook. Zoveel kleuren, zoveel keuzes.

We hebben nog wat tijd over, maar we zijn klaar met ons kunstwerk. En wat een groot verschil tussen de kunstwerken. Belandt dit aan de muur in de garage, in de prullenbak of een mooi plekje in huis? Gelukkig droogt de verf snel en kan dit direct op een vuilniszak mee naar huis.

Eerst een groepsfoto en dan wordt het tijd voor een bakkie. Nog wat verf van de wangen afhalen en de beschermkleding kan weer uit. Wat een leuke creatieve workshop. Vooral intuïtief werken. Niet denken maar doen! Het ontspant en alles is goed.

Het canvas staat in mijn werkkamer. Ik ben benieuwd of ik een reactie krijg als mijn camera aan gaat tijdens een Teams vergadering. "Hé Conny, nieuwe kunst aangeschaft? ".


Conny
Verfgooien actiefoto enthousiast compositie maken Verfgooien zijkanten canvas doek kleurig bijkleuren Verfgooien groepsfoto ieder zijn/haar eigen stijl